Home Wydarzenia Browar Absztyfikant warzy w Wąsoszu
Browar Absztyfikant warzy w Wąsoszu
Kacper Groń marca 02, 2015 0
Browar Wąsosz to miejsce, w którym swoje piwo kontraktuje i warzy wiele craftowych browarów - SzałPiw, Perun czy Olimp. I to właśnie pod skrzydłami tego ostatniego w minioną sobotę Łukasz Szynkiewicz, pomorski piwowar domowy, twórca Browaru Absztyfikant, warzył jedno ze swoich najlepszych piw - Grodziskie, które pod nazwą Zofia zdobyło I miejsce na konkursie Birofilia 2014 oraz II miejsce na konkursie Prawie jak Grodzisz. Dla warunków sprzętu w Wąsoszu receptura została opracowana we współpracy z piwowarami Olimpu, a jedyną różnicą w porównaniu z domową warką jest zamiana drożdży Fermentum Mobile na US-05.
Warzenie rozpoczęło się o 6 rano - wpierw zacieranie, filtracja i już o 12 zaczynała się gotować I warka, a w międzyczasie zacierała się brzeczka dla II warki. Chmiel trafił do kotła wpierw w fazie filtracji, a później po 30 i 80 minutach od rozpoczęcia gotowania oraz na etapie Whirpoola. Po schłodzeniu obie warki trafiły do tanka fermentacyjnego i swoją pracę rozpoczęły drożdże. Piwo powinno być gotowe mniej więcej na początku kwietnia i będzie dostępne jako Sophia - bogini mądrości. Sam Łukasz był bardzo zadowolony z warzenia i już powoli planuje premierę w jednym z gdańskich pubów.
W trakcie warzenia był też czas na zwiedzanie Browaru Wąsosz i poznanie jego zakamarków. Trzeba powiedzieć, że browar ma swój potencjał, ale odcisnęło się na nim także piętno czasu - gdzie niegdzie można jeszcze znaleźć stare logo, kiedy w Wąsoszu istniał Browar Południe. Większość leżaków tego dnia była zapełniona piwami m.in. Peruna, Beer City, Wąsosza, Olimpu oraz SzałPiwu - wśród nowości można było znaleźć Amarillo AIPA z Olimpu, debiutanckie piwo Beer City oraz pewne tajemnicze piwo Golden z SzałPiw - czyżby Golden Ale? ;) W jednym z tanków fermentacyjnych znajdowała się z kolei nowa warka Hadesa, przy której drożdże pracowały owocnie wypluwając duże ilości piany. Mówiąc krótko - nie ma nudy, w Wąsoszu dzieje się dużo i warto było tam pojechać.
Magazyn słodu |
Słód na Grodziskie |
Centrum dowodzenia |
Ściana z tankami leżakowymi |
Po zacieraniu |
W jednej kadzi zacieranie drugiej warki, w drugiej gotuje się pierwsza.
Iunga przygotowana do ważenia. |
Ważenie chmielu. |
Pierwsze 1,5 kg, które trafiło do piwa w 30 minucie gotowania. |
Chmiel ląduje w kadzi warzelnej. |