W piątek 19 czerwca, po 75 latach przerwy, w Tenczynku oficjalnie został otwarty browar i polały się pierwsze dwa rodzaje piwa uwarzone w cieniu Zamku Tenczyn. Zniszczone i zaniedbane budynki browaru kupił w maju zeszłego roku właściciel grupy BRJ - Marek Jakubiak, który jest już w posiadaniu browarów w Ciechanowie, Lwówku i Bojanowie. W ciągu roku wyremontowano część budynków, wewnątrz browaru zamontowano nową warzelnię, otwarte fermentory, a także tanki leżakowe, które zakupiono z browaru w Piotrkowie Trybunalskim.
Otwarcie rozpoczęło się w piątek w okolicach godziny 17 i już od samego początku cieszyło się rosnącym zainteresowaniem - w większości mieszkańców wsi Tenczynek, ale także osób z Krzeszowic, Krakowa i innych pobliskich miast. Największą atrakcją było zwiedzanie browaru, do którego w pewnym momencie ustawiła się spora kolejka, a ludzie rzucali się do drzwi niczym po towary deficytowe za PRLu. Wnętrze zostało utrzymane w historycznych klimatach - wyremontowano wiekowe mury oraz wprowadzono dużo światła. Warto wspomnieć, że istniejące budynki browaru pochodzą z lat 1848-52 i zostały postawione na zlecenie hrabiego Potockiego.
Bardzo miłym dla oka jest duże pomieszczenie warzelni, gdzie znajdują się wszelkie potrzebne do warzenia piwa kotły. Wybicie Browaru w Tenczynku wynosi 90 hl, a obecnie w tankach leżakowych znajduje się 650 hl piwa. Rozlew do butelek ma nastąpić dopiero za 3-4 tygodnie, ponieważ linia do rozlewu jest dopiero montowana. Jak dotąd piwa można było spróbować właśnie na otwarciu, a wciągu najbliższych tygodni powinno pojawić się także w lokalach w całym kraju.
Oprócz warzelni, podczas zwiedzania, można było zobaczyć także otwarte tanki fermentacyjne, które na czas dni otwartych browaru zostały opróżnione z piwa. Na sam koniec pozostawały jeszcze piwnice z tankami leżakowymi - w jednej z nich pojawiły się też dębowe beczki, ale póki co był to niejako 'pic' dla zwiedzających. Tanki leżakowe wyprodukowane zostały w NRD w latach 70. i jak wcześniej wspomniałem zakupione z Piotrkowa Trybunalskiego. Wciąż w remoncie pozostają pomieszczenia kolejnych piwnic, a także miejsce, w którym wkrótce ma znaleźć się muzeum browaru. Co ciekawe, będzie stamtąd można obserwować przebieg fermentacji, a na miejscu znajdzie się też wyremontowana oryginalna budka piwowara - pochodząca jeszcze z czasów przedwojennych.
Tutaj wkrótce powstanie muzeum browaru Tenczynek. |
Pod wieczór w otwarciu browaru uczestniczył prawdziwy tłum. Kolejka po talary, za które można było kupić piwo ciągnęła się niczym wąż, a przed sceną gromadziło się coraz więcej ludzi. Otwarcie zwieńczył koncert Pawła Kukiza, którego stoisko Wojowników można było znaleźć zaraz przy wejściu na teren browaru. Kontekstu politycznego tego otwarcia chyba nie trzeba przytaczać...
Według informacji Portalu Spożywczego, na teren browaru w Tenczynku ma w niedługim czasie zostać przeniesiona destylarnia whisky należąca do grupy BRJ, która działa obecnie w browarze w Ciechanowie. Jeśli chodzi o piwo - przez najbliższy czas w Tenczynku będą produkowane tylko dwa rodzaje - lager i marcowe, a dopiero po pewnym czasie pojawią się kolejne, podobno zaskakujące style. Ja miałem okazję wziąć na wynos oba dostępne w Tenczynku piwa i spróbować w domu.
Lager Tenczyński
Aromat - wyraźnie słodowy, lekko chlebowy, z lekkim akcent warzywnym. W smaku wyraźnie słodowy, z bardzo delikatnym akcentem chmielu. Lekko chlebowe w tle, lekkie i pijalne, choć bez charakteru. Chwilami zdaje się być lekko metaliczny. Jak dla mnie - zwykły lager, nic wielkiego.
Marcowe
Aromat - słodowy, z akcentami skórki od chleba oraz biszkoptów, lekko karmelowy. Chwilami pojawia się także lekko stęchły akcent. W smaku - treściwe, pełne, lekko karmelowe oraz lekko chlebowe. Niska, zerowa goryczka, wyraźna słodowość, później pojawia się lekko stęchły akcent, choć mimo to jest to całkiem przyzwoite i przyjemne piwo. Najbardziej zaskoczyło mnie swoją treściwością oraz wyraźnym akcentem skórki od chleba.
Nie pozostaje nic więcej jak czekać na kolejne style warzone w Tenczynku oraz cieszyć się, że po tylu latach na mapie Polski pojawia się kolejny małopolski browar.