Home Browary Bura Brew - chorwackie rzemiosło w krainie wina
Bura Brew - chorwackie rzemiosło w krainie wina
Kacper Groń września 14, 2016 0
![]() |
Istria jest w większości krainą, w której królują winnice, oliwa z oliwek i liczne przydrożne stragany oferujące turystom świeże owoce. Temperatura w trakcie największego sezonu potrafi śmiało przekraczać próg trzydziestu stopni, a na niebie próżno szukać jakiejkolwiek chmury mogącej choć na chwilę dać ratunek przed żarem docierającym z każdej strony. Tym bardziej dziwi sytuacja, że na Istrii funkcjonują tylko dwa browary, w tym jeden restauracyjny i jeden rzemieślniczy. Rynek jest w większości opanowany przez marki Pan, Ozujsko czy Karlovacko. Śmiało do walki z nimi staje Bura Brew - rzemieślnicza inicjatywa za którą stoją trzy osoby: Alessandro Zecchinati, Veronika Beckers i Claudio Rossi.
Alessandro pochodzi z okolic Mediolanu, studiował prawo i przez 8 lat pracował w Dublinie, gdzie poznał smak rzemieślniczego piwa, o którym uczył się także podczas swoich podróży po Europie. W stolicy Irlandii poznał Veronikę (swoją przyszłą żonę), pochodzącą z Chorwacji, która wpierw pracowała w branży turystycznej we Włoszech, by po paru latach przenieść się do Dublina. Claudio, wieloletni przyjaciel Alessandro, pracował przez 10 lat jako architekt w Monzie i przez minione 20 lat zyskał miano cenionego piwowara i winiarza domowego, a w marcu 2015 roku stał się piwowarem Bura Brew.
Alessandro i Veronika rozpoczęli planowanie browaru w 2014 roku, kiedy w Chorwacji zaczął się trend na piwa z minibrowarów. Przy poszukiwaniach odpowiedniego miejsca natrafili na strefę przemysłową w Porecu, jednym z bardziej znanych turystycznych miast na Istrii, gdzie czekała na nich jedna z wolnych hal. Po zakupie sprzętu i załatwieniu wszelkich formalności browar wystartował w marcu 2016 roku wchodząc na rynek z trzema piwami: Golden Ale, Amber Ale i IPA, czyli Istrian Pale Ale. Już na starcie Bura Brew zyskała szerokie uznanie i popularność wśród lokalnej społeczności, stając się jedną z atrakcji Porecu oraz powodem do dumy dla jego mieszkańców. Nazwa browaru wzięła się od Bury - wiatru wiejącego nad Adriatykiem, który swoją nazwę zawdzięcza Boreasowi - bogowi północnego wiatru.
![]() |
Browar otwarty jest codziennie dla wszystkich, którzy chcą spróbować prawdziwego, rzemieślniczego piwa z Istrii. Niestety nie tak łatwo go znaleźć - nawet GPS wymiękł, gdy podczas naszego wyjazdu staraliśmy się znaleźć odpowiedni adres pośród zakorkowanych ulic upalnego miasta. Koniec końców, po dwóch zawracaniach i posiłkowaniu się kilkoma drogowskazami, trafiliśmy pod bramy Bura Brew, gdzie powitał nas Alessandro, z którym porozmawialiśmy trochę o chorwackim i polskim piwie rzemieślniczym. Trafiliśmy na moment butelkowania jednego z piw, dzięki czemu cały czas było słychać gwar pracy w hali browaru. Wszystkie piwa wychodzące spod rąk Claudio są refermentowane w butelkach i mają dla siebie specjalną, zacienioną leżakownię w jednej z części browaru. Resztę przestronnej hali zajmuje warzelnia oraz liczne tanki, które póki co są wystarczające dla zaspokojenia potrzeb lokalnego rynku.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Nam nie pozostawało nic innego jak kupić kilka butelek Bura Brew i sprawdzić, jak rozwija się rzemieślniczy trend w Chorwacji.
Optimist - Golding Ale (12,2 Blg, 5,5% alk.) oferuje chmielowy, lekko słodowy aromat z nutą przypraw i owoców w tle. W smaku dominuje połączenie słodowości, lekkiego ziemistego posmaku i wyraźnej goryczki. Piwo zdaje się być lekko wodniste, a po paru minutach pojawia się w smaku lekka alkoholowa nuta.
Redsand - Amber Ale (14 Blg, 6% alk.) to w dużej mierze karmelowo-chlebowy aromat uzupełniony o nutę czerwonych owoców. W smaku wyraźny akcent chlebowej skórki, przyjemna słodycz, duża doza karmelu oraz lekki akcent owoców. Całościowo piwo przypomina chleb posmarowany miodem z lekką nutą karmelu, ale co najważniejsze - takie połączenie nie jest zaklejające.
Tornado - Istrian Pale Ale (14,4 Blg, 6,3% alk.) jest najbardziej wyrazistym piwem w wydaniu Bura Brew. Świeży, trawiasty i chmielowy aromat, w smaku wyraźna goryczka, lekka nuta karmelowego słodu, do tego przyjemna chmielowa nuta uzupełniona o akcenty cytrusów, dają naprawdę przyjemny efekt. Tutaj chwilami także czuć lekką wodnistość.
Krótko podsumowując - piwa są przyjemne, choć nie doskonałe. W części z nich można znaleźć drobne wady oraz zbyt wodnistą konsystencję, która przy wysokich temperaturach zdaje się czynić piwo mocno sesyjnym. Jednak które zimne piwo wypite w upał nie jest sesyjne...? Jakościowo jest średnio, ale może być lepiej, dlatego liczymy na dalszy rozwój Bura Brew i rozszerzanie rynku piw rzemieślniczych w Chorwacji, zwłaszcza ze sztandarowym Istrian Pale Ale. Potencjał już jest, rozpoznawalne etykiety również, wystarczą tylko dalsze chęci ;)
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Źródło informacji o założycielach Bura Brew: https://foodwinebeersite.wordpress.com/2016/04/07/bura-brew-interview/