Ostatnie dni października to zawsze czas nadchodzącego Halloween oraz pojawiających się sezonowo piw dyniowych. Jeśli nie macie pomysłu co przygotować na wieczór ze znajomymi lub poszukujecie sposobu na wykorzystanie piwa dyniowego innego niż wylanie go w kanał (oczywiście żartujemy), to powinniście skorzystać z przepisu na jabłkowe crumble z dodatkiem Pumpkin Ale.
Do przygotowania deseru potrzebne są:
Do wnętrza
- 1 kg jabłek
- 200 ml piwa dyniowego (my użyliśmy Naked Mummy z AleBrowaru)
- 1 czubata łyżka mąki
Kruszonka
- 70 g płatków owsianych rozdrobnionych
- 100 g mąki
- 80 g masła
- 100 g cukru brązowego
Dodatkowo:
- naczynie żaroodporne lub tzw. kokilki
Co robimy?
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka, wlewamy piwo i gotujemy ok. 5 minut do zmięknięcia jabłek. Dodajemy mąkę i mieszamy do zagęszczenia powstałego sosu.
Wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w robocie kuchennym i mieszamy do połączenia składników. Powstała masa powinna mieć konsystencję bułki tartej.
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Do naczynia żaroodpornego lub kokilek przekładamy jabłka wraz z piwnym sosem, posypujemy obficie kruszonką. Pieczemy ok. 30 minut (do zarumienienia).
Gotowe!
Przyprawy zawarte w piwie dyniowym takie jak cynamon, goździki i gałka muszkatołowa nadają jabłkom jesiennego, nieco piernikowego posmaku, a chmielowa goryczka kontruje słodycz kruszonki. Całość wieńczy przyjemny cynamonowo-goryczkowy finisz.
Przepis zaczerpnięty z książki The Beer Kitchen, Melissa Cole, z naszymi autorskimi modyfikacjami.