Światowy Dzień Makaronu przypadający na 25 października to data, którą każdy miłośnik włoskiej kuchni powinien na stałe zapisać w swoim kalendarzu. Czy może być coś lepszego niż świętowanie tego dnia świeżo przyrządzoną pastą z dodatkiem piwa pszenicznego? Gdy tylko znaleźliśmy przepis na Spaghetti Bolognese z dodatkiem Hefeweizema w książce The Beer Kitchen, autorstwa Melissy Cole, od razu wiedzieliśmy, że musimy go sprawdzić, a dzisiejsze święto wydało się ku temu najlepszą okazją!
Do przygotowania dania potrzebne są:
- 1 duża cebula
- 2 marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 duży ząbek czosnku
- oliwa z oliwek (do podsmażenia mięsa oraz warzyw)
- 400 g mięsa wołowego mielonego
- 2 puszki pomidorów krojonych
- 250 ml piwa typu Hefeweizen (my użyliśmy Bawarki z browaru Pinta)
- szczypta cukru
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- sól do przyprawienia mięsa
- pieprz oraz mielona papryczka chilli do smaku
Dodatkowo:
- 1 opakowanie makaronu spaghetti
- ser Grana Padano/Pecorino Romano do posypania
Co robimy?
Mięso bardzo delikatnie przyprawiamy solą, a następnie podsmażamy na mocno rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek, aż do uzyskania ciemnobrązowego koloru. Podsmażone mięso przekładamy do garnka.
Cebulę, marchewkę, czosnek i seler naciowy szatkujemy za pomocą robota kuchennego lub ścieramy na tarce, a następnie podsmażamy na oliwie z oliwek do delikatnego zarumienienia. Dodajemy do garnka z mięsem.
Do garnka dodajemy pozostałe składniki - pulpę pomidorową i piwo, a następnie doprowadzamy do wrzenia i czekamy około minutę. Następnie obniżamy temperaturę, dodajemy przyprawy i dusimy sos pod przykryciem ok. 60-90 minut.
Gotujemy makaron wg instrukcji na opakowaniu, następnie łączymy z sosem i dodajemy starty ser.
Gotowe!
Teraz możemy się delektować spaghetti z esencjonalnym sosem, do którego piwo pszeniczne wnosi słodycz oraz przyjemną, słodową pełnię.
Viva la pasta!
Przepis zaczerpnięty z książki The Beer Kitchen, Melissa Cole, z drobnymi modyfikacjami.