czwartek, 7 listopada 2019

Piwna kuchnia - Wytrawne gofry ze stoutem

\
International Stout Day to coroczne święto wszystkich miłośników najróżniejszych odmian stylu Stout. A co gdyby dodać takiego piwa do gofrów, dla uzyskania przyjemnego, wytrawnego smaku gorzkiej czekolady bez dodawania samej czekolady? Wtedy trzeba sięgnąć po przepis na wytrawne gofry z dużą dozą stoutu

Do przygotowania dania potrzebne są:
(przepis na 4 porcje)

- 120 g mąki
- 2 jajka
- 80 g masła
- 3 łyżeczki cukru
- 200-250 ml piwa (my użyliśmy Coś na wieczór? z browaru Cześć Brat!)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

- gofrownica

Co robimy?

Dodajemy wszystko do jednego naczynia i mieszamy za pomocą miksera, a przygotowaną masę wylewamy na formę rozgrzanej gofrownicy i pieczemy gofry aż do pożądanej chrupkości. Jako uzupełnienie smaku do gofrów można dodać kremu pistacjowego, słonego karmelu lub syropu klonowego, co przełamie wytrawny akcent ciemnego piwa.

Gotowe!

To jeden z najprostszych przepisów, jakie tylko można sobie wyobrazić. Charakter gofrów będzie zależny od rodzaju piwa jakiego dodacie - bardziej wytrawnego czy bardziej słodkiego. Niemniej całość jest tak smakowita, że znika z talerza w kilka minut!