Home Piwa dzikie Bière de soif - hybryda piwa i wina z browaru Stu Mostów
Bière de soif - hybryda piwa i wina z browaru Stu Mostów
Kacper Groń kwietnia 02, 2020 0
Bière
de soif to hybryda łącząca piwo z elementami inspirowanymi
światem wina. Określenie „de soif” oznacza branży winiarskiej wina
nieskomplikowane, kompleksowe w smaku i nastawione na wysoką pijalność, stąd
inspiracja przy tworzeniu nowych piw w ramach serii Wild. Każde z piw - No. 2,
No. 3 i No. 4 było poddane długiemu procesowi, w trakcie którego następowało
stopniowe dojrzewanie do finalnego charakteru piwa.
Jak
podaje browar Stu Mostów:
"Pierwsza
fermentacja trwała 24 dni i odbywała się
w zbiorniku cylindryczno-stożkowym z udziałem brytyjskiego szczepu
drożdży Saccharomyces
cerevisiae, druga
fermentacja trwała 8
miesięcy i odbywała się w 300-litrowych, dębowych beczkach po winie porto z
wykorzystaniem mieszanki dzikich drożdży Brettanomyces oraz bakterii kwasu mlekowego, po tym
następowała refermentacja
z winogronami - do piwa
dodaliśmy świeżo zgniecione winogrona z moszczem z lokalnej, dolnośląskiej
winnicy Adoria i poddaliśmy je refermentacji wspomaganej przez drobnoustroje
naturalnie występujące na winogronach. Finalnie piwo poddane zostało refermentacji w butelce z drożdżami szampańskimi Saccharomyces Bayanus."
Więcej
o piwach z serii Wild znajdziecie tutaj: 100mostow.pl/wild