Home Statystyki Piwne podsumowanie 2021
Piwne podsumowanie 2021
Kacper Groń marca 27, 2022 0
Browary znikają, browary powstają
Efektem 2021 roku było zamknięcie kilku browarów stacjonarnych i kontraktowych. Sprzęt Beer Bros został zakupiony przez browar Hopkins (wcześniej będący browarem kontraktowym). Podobna sytuacja miała miejsce z browarem Hoppy Lab, w którym po zamknięciu otworzył się browar Łażany. Z rynkiem na stałe pożegnał się m.in. browar Świebodzin. Lokalizację z Pabianic na Ksawerów zmienił browar Ziemia Obiecana. W miejsce zamkniętych browarów pojawiły się nowe stacjonarne i kontraktowe w liczbie większej niż w 2020. Do statystyk nie wliczyliśmy niektórych browarów kontraktowych ze względu na niejasności dotyczące miejsca produkcji oraz wątpliwości co do bycia "klonem".
Liczba kooperacji z zagranicznymi browarami nie zmieniła się znacząco w porównaniu z 2020 rokiem. Wciąż duża część piw kooperacyjnych warzona jest w Polsce, a browary takie jak Funky Fluid czy Stu Mostów opierają na zagranicznej współpracy znaczącą część premierowych piw.
Wśród kooperacji krajowych zauważalny był wzrost współpracy pomiędzy czołówką polskich browarów - m.in. Funky Fluid, Pintą, Nepomucenem czy Maltgardenem. Rekordzistą pod względem kooperacji krajowych był browar Funky Fluid, który wyprzedził w klasyfikacji browar Nepomucen.
W porównaniu do 2020 roku wzrosła liczba premierowych piw leżakowanych w beczkach, co stanowiło odwrócenie trendu zniżkowego. Pojawiło się piwo Quatro Barrel Aged - Dział Testowy - Imperial Sour Fruit Ale BA z browaru Zakładowego - będący blendem piw leżakowanych w beczkach po 4 różnych winach: Chardonnay, Porto, Pinot Noir i Muscatel Roxo. Prym wśród beczek wciąż wiódł Bourbon, ale znacząco wzrósł udział w leżakowaniu czystych dębowych beczek.
W 2021 roku najbardziej widocznymi trendami były piwa z dodatkiem kawy tworzone w kooperacjach z palarniami speciality, kontynuacja warzenia piw Pastry, powrót do warzenia stylu Black IPA oraz dalszy rozwój produkcji piw bezalkoholowych. Piwa DDH (Double Dry Hopped) można uznać za stały element rynku, podobnie jak rozlew piw w puszki, pojawiające się w ofercie kolejnych browarów rzemieślniczych.
W porównaniu do 2020 roku liczba piw z dodatkami była na podobnym poziomie. Zmniejszył się nieco procentowy udział piw z dodatkami w ogólnej liczbie premier (z 39,9% na 35,3%), ze względu na wzrost tej drugiej wartości. Znacząco zmniejszył się trend dodawania niespotykanych lub ekstremalnych dodatków. Wśród najciekawszych można wyróżnić m.in. tytoń, małże i omułki czy ser wędzony.
Podoba Ci się nasza praca przy podsumowaniu roku? Będziemy wdzięczni za wsparcie! Statystyki to dla nas pasjonująca, ale jednak dodatkowa praca, na którą poświęcamy dużą część prywatnego czasu. Korzystając z portalu buycoffee.to możesz postawić nam kawę (lub piwo - zależy jak to nazwiesz). Mniejszą, większą lub jaką tylko uważasz - kwota jest dowolna.