HopsVoyage: Browarniczym Szlakiem Chorzowa


W połowie marca odbyliśmy pierwszą z wycieczek w ramach naszej nowej inicjatywy HopsVoyage. To projekt tworzony we współpracy ze Zrobotyzowanymi, dedykowany przedstawieniu świata piwa rzemieślniczego od zaplecza, poprzez wycieczki do browarów, słodowni i innych różnorodnych miejsc działających w piwnej branży.



Za cel pierwszej wycieczki obraliśmy Chorzów i Świętochłowice, gdzie działają browary Reden, Recraft oraz Przystań. Po zebraniu się grupy uczestników, rozpoczęliśmy zwiedzanie pierwszego z browarów - Reden, działającego w Chorzowie-Batorym. Po wnętrzach przestronnej hali browaru oprowadzał piwowar Karol w towarzystwie pracowników browaru - Marka i Piotrka. Przez dwie godziny przybliżali tajniki warzenia piwa, opowiadając o szczegółach fermentacji czy różnicach w rozlewie piwa do puszek i butelek. W trakcie wizyty w Redenie, uczestnicy mieli okazję spróbować Pilsa - flagowego piwa browaru prosto z tanku leżakowego, a także trzyletniego Double Foreign Extra Stouta rozlewanego z butelek wyjętych specjalnie na tę okazję z “piwniczki” browaru. 



W międzyczasie na teren przy browarze wjechał zabytkowy Ikarus z PKM Świerklaniec, który debiutował tego dnia w obsłudze wycieczki i pozwolił na podróż do kolejnego punktu programu.



W browarze Recraft przywitał nas Adam - zajmujący się między innymi marketingiem, a jednocześnie będący doświadczonym piwowarem. Przybliżył szczegóły pracy w browarze Recraft oraz pokazał zakamarki warzelni i leżakowni. Objaśnił zasady działania linii do mycia kegów czy pasteryzacji przepływowej. Uczestnicy mieli okazję spróbować kilku piw z tanków - między innymi czeskiego lagera, portera bałtyckiego czy IPA z dodatkiem tzw. bobiku (sprau). Nieodłącznym elementem wizyty w browarze było solidne zaopatrzenie się uczestników w przybrowarnym sklepiku. 














Po dwóch godzinach spędzonych w Świętochłowicach, Ikarus przewiózł nas do ostatniego punktu wycieczki - browaru Przystań w Parku Śląskim. 



Na miejscu czekał na nas piwowar Leszek, który oprowadzając po warzelni umieszczonej w głównej sali restauracyjnej, a także tankach leżakowych położonych w piwnicy browaru, wyjaśniał różnice pomiędzy browarem domowym, restauracyjnym, a rzemieślniczym. Pokazał w jaki sposób działają tanki poziome, którymi w porównaniu do wcześniej odwiedzonych browarów, wyróżnia się Przystań. Całość zwieńczyła degustacja czterech typów piwa warzonych w Przystani - pilsa, marcowego, miodowego i korzennego. 












Pierwsza wycieczka HopsVoyage przetarła szlaki, a kolejne są już zaplanowane! Czekajcie na informacje o kierunkach, w które Was zabierzemy!


Copyright © Piwna Zwrotnica - blog piwny. Designed by OddThemes